Podstawowe zasady zdrowego odżywiania
2011-03-10 08:45:43
Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą. Zdrowa żywność staje się bardzo popularna. Jest to trend dość nowy na polskim rynku. Dzięki temu, że kojarzy się ze szczupłym wyglądem, pewnie utrzyma się długo. Każdy z nas powinien stosować się przynajmniej do ogólnych zasad zdrowego żywienia.
Zdrowa dieta wpływa bardzo pozytywnie na organizm i sprawia, że człowiek ma więcej energii, jest zadowolony. Warto zacząć zdrowe odżywianie dzisiaj i nie odkładać tego na potem. Niestety bardzo często nie wiemy, co jest zdrowe, a co nie. Cały czas powstają nowe teorie na ten temat. Niektóre nawet wykluczają się nawzajem. Zwykły człowiek w końcu nie wie, co ma jeść, a czego nie, co jest zdrowe, a co szkodzi.
Dlatego najlepiej przestrzegać prostych, a zarazem bardzo skutecznych zasad. Nie ma znaczenia ile masz lat, jaki styl życia prowadzisz, jakim stopniem aktywności się wykazujesz – zdrowe odżywiania jest korzystne dla organizmu. Trzeba tylko przestrzegać czterech prostych zasad, które bardzo łatwo zapamiętać. Są to zasady 4U:
1. Urozmaicenie potraw
Organizm potrzebuje różnego rodzaju witamin i składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Uboga dieta nie dostarcza wystarczającej liczby tych substancji. Dlatego trzeba jak najbardziej zróżnicować swoją dietę. Warto próbować różnych nowych produktów, różnych firm i gatunków.
2. Uregulowanie dnia
Organizm lubi wiedzieć, co go czeka. Dlatego warto jeść codziennie o tej samej porze. Najlepiej 4-5 posiłków. Dzięki temu, będziesz jeść częściej, ale mniej i żołądek będzie mniej obciążony. To samo tyczy się snu. Najlepiej kłaść się spać o podobnej porze i spać mniej więcej 8 godzin. Ostatni posiłek powinien być zjedzony co najmniej 3-4 godziny przed snem.
3. Umiarkowanie, czyli nieprzejadanie się
Przejadając się możesz doprowadzić do wzrostu wagi, co prowadzi do otyłości. Warto więc poznać odpowiednią masę dla swojego ciała. Niestety większość ludzi nie wie, jaką porcję ma zjeść, żeby się nasycić, ale nie przejeść. Dlatego opracowano metodę opartą o wielkość dłoni. Produkty objętościowe takie jak makaron, ziemniaki, ryż, itp. powinny zajmować objętość dwóch pięści. Porcja owoców to objętość jednej pięści, a warzyw (oprócz strączkowych suchych i ziemniaków) tyle ile nabierzesz w dwie dłonie. Mięso (i zamienniki - rośliny strączkowe suche, ryby) powinny przypominać wielkością wnętrze dłoni, a grubość powinna być nie większa niż grubość małego palca. Tłuszczu powinno być bardzo mało, tylko koniuszek kciuka
4. Uprawianie sportów
Aktywność fizyczna wspiera i uzupełnia dietę (lepsze trawienie) oraz wpływa pozytywnie na organizm. Zapobiega także wzrostowi wagi albo pomaga stracić na wadze.
Źródło: www.abczdrowie.pl / własne
Podstawowe zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe zasady zdrowego odżywiania - Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą. Zdrowa żywność staje się bardzo popularna. Jest to trend dość nowy na polskim rynku. Dzięki temu, że kojarzy się ze szczupłym wyglądem, pewnie utrzyma się długo. Każdy z nas powinien stosować się przynajmniej do ogólnych zasad zdrowego żywienia.