Czy na pewno chcesz usunąć swoje konto?

usun zamknij

Jak uchronić się przed miażdżycą?

2011-03-14 13:21:17

Z badań wynika, że profilaktyka przeciwmiażdżycowa w znaczny sposób zmniejsza liczbę zgonów spowodowanych tą chorobą. Przez wiele lat miażdżyca może bowiem rozwijać się bezobjawowo, zapobieganie należy więc rozpocząć wcześnie. Jak należy jej zapobiegać?


Można zadbać o zwiększenie ilości snu, wyeliminowanie palenia papierosów, zwiększenie aktywności fizycznej. Rozwojowi miażdżycy sprzyjają bowiem zbędne kilogramy, niedobór snu i dym tytoniowy. Palenie zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy tętnic szyjnych, nerkowych i kończyn dolnych

 

Warto przyjrzeć się swojej diecie, czy na pewno zawiera niezbędne i wartościowe składniki? Za najlepszą dietę przeciwmiażdżycową uznawana jest dieta śródziemnomorska. Istotą tej diety są warzywa, owoce i produkty zbożowe. Im mniej przetworzone zboża tym lepsze dla naszego organizmu. Powinniśmy zadbać, by na naszym stole pojawiło się więcej ciemnego pieczywa z mąk pełnoziarnistych, płatków zbożowych oraz kaszy gryczanej i jęczmiennej.

 

Warzywa również pełnią bardzo istotną funkcję. Szczególną rolę w zapobieganiu tej chorobie przypisuje się pomidorom. Jedzenie warzyw i owoców obniża stężenie złego cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi. Jak najwięcej warzyw trzeba jeść na surowo, gdyż tylko w takiej formie mają najwięcej witamin. W menu powinny pojawić się również warzywa gotowane na parze oraz warzywa strączkowe, takie jak fasola, groch czy soczewica. Warzywa strączkowe są bowiem bogatym źródłem białka zawierając małe ilości niezdrowych tłuszczów nasyconych. Zawierają również wiele witamin z grupy B oraz flawonoidów, które chronią przed miażdżycą. Optymalną dzienną dawką są 4 porcje różnych warzyw oraz 3 porcje owoców. Razem 600 gram nie licząc ziemniaków.

 

Warto częściej mięso zastępować rybami. Ryby są znacznie zdrowsze od mięsa, ponieważ zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuste ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed miażdżycą. W diecie śródziemnomorskiej, inaczej niż w polskiej, mięso jest tylko dodatkiem do dań. Czerwone mięso powinniśmy zastąpić kurczakiem lub indykiem, zawierają one mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso wołowe i wieprzowe powinniśmy spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu. A tłuszcze zwierzęce (smalec, słoninę czy boczek) najlepiej wyeliminować z naszej kuchni i zastąpić olejami roślinnymi (oliwą z oliwek).

 

Wysiłek fizyczny powoduje zwiększenie stężenia HDL oraz obniżenie cholesterolu LDL oraz triglicerydów. Aktywność fizyczna odpowiednio dobrana do wieku i aktualnego stanu kondycyjnego powoduje znaczną poprawę jakości życia chorych. Polecane jest uprawianie różnych dyscyplin sportu w kolejne dni tygodnia, aby poprawiać krążenie w różnych partiach mięśni i rozwijać swój organizm kompleksowo.

 

Z kolei w czasie snu tętnice ulegają rozkurczeniu, co poprawia ukrwienie tkanek. Dlatego tak ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości snu. Osoby starsze powinny drzemać również w ciągu dnia oraz ściśle przestrzegać stałych godzin snu.

 

 

Źródło: www.kardiologia.wieszjak.pl / własne

 

 

wszystkie artykuly

Jak uchronić się przed miażdżycą?

Jak uchronić się przed miażdżycą? - Z badań wynika, że profilaktyka przeciwmiażdżycowa w znaczny sposób zmniejsza liczbę zgonów spowodowanych tą chorobą. Przez wiele lat miażdżyca może bowiem rozwijać się bezobjawowo, zapobieganie należy więc rozpocząć wcześnie. Jak należy jej zapobiegać?

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Bez tych plików serwis nie będzie działał poprawnie. W każdej chwili, w programie służącym do obsługi internetu, można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Zapoznałem się z informacją