Zatrucie pokarmowe
2011-07-13 14:52:35
Każde zatrucie pokarmowe może być niebezpieczne. Szczególnie jeżeli chodzi o niemowlęta, dzieci do lat trzech, osoby starsze, osłabione, badź mające problemy z odpornością organizmu.
Objawy zatrucia pokarmowego zna praktycznie każdy - ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka. Jest ono chorobą spowodowaną spożyciem drobnoustrojów bądź ich toksyn, mogących występować w pożywieniu lub wodzie. Ale to nie jedyna droga jaką mogą dostać się drobnoustroje do organizmu. Do zatrucia może dojść również poprzez kontakt z powierzchnią, dotykaną przez nosiciela bakterii, dlatego bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny. Najczęstszymi bakteriami, wywołującymi zatrucia pokarmowe są:
- E.coli - występująca na surowych owocach i warzywach, może występować również na niezdezynfekowanej toalecie, uważana jest za wyjątkowo niebezpieczną,
- Salmonella - może (tak jak E.coli) występować na niezdezynfekowanej toalecie, na produktach pochodzących od zainfekowanych nią zwierząt, np. mięsie, jajkach. Należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i obecność Salmonelli u jednych nie wywoła zatrucia, a u innych tak,
- Gronkowiec - bardzo szybko rozmnaża się w ugotowanej żywności, a objawy zatrucia występują zwykle po 2-6 godzinach od spożycia zakażonych produktów,
- Jad kiełbasiany - występuje najczęściej w warzywnych, mięsnych i rybnych konserwach oraz w wędzonym mięsie. Obecność tej bakterii w wymienionych produktach można rozpoznać po zapachu zepsutego tłuszczu, ponadto zawierają one dużo gazu, który uwypukla puszki. Jad kiełbasiany jest dość silną toksyną, produkowaną przez bakterie beztlenowe.
Aby uniknąć zatruć należy przede wszystkim przestrzegać zasad higieny - zmniejszy ono ryzyko zachorowania. Jeżeli jednak dojdzie do zatrucia organizmu, należy postępować wg określonych zasad:
- Dużo pić, najlepiej niegazowanej wody (odrobina soli, dodana do wody pozwoli zapobiec odwodnieniu). Unikać kawy, mleka i napojow gazowanych, które podrażniają żołądek. Płyny należy spożywać nawet gdy występują wymioty,
- Jeżeli przyczyną zatrucia mogą być ryby lub grzyby, należy natychmiast zawiadomić lekarza,
- Jeżeli zatrucie trwa ponad 2 dni, należy zaopatrzyć się w produkty uzupełniające elektrolity (dostępne w aptece),
- Po zatruciu, przez 3 dni należy spożywać produkty lekkostrawne,
- Jeżeli przy zatruciu występuje gorączka, która utrzymuje się 2-3dni należy udać się do lekarza.
Źródło: poradnikzdrowie.pl / własne
Zatrucie pokarmowe
Zatrucie pokarmowe - Każde zatrucie pokarmowe może być niebezpieczne. Szczególnie jeżeli chodzi o niemowlęta, dzieci do lat trzech, osoby starsze, osłabione, badź mające problemy z odpornością organizmu.