Czy na pewno chcesz usunąć swoje konto?

usun zamknij

Zmniejsz ryzyko, nie zapomnij o kwasie foliowym!

2011-07-19 11:51:44

Kwas foliowy (folan, folacyna), będący rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B, jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiety ciężarnej. Organizm ludzki nie potrafi sam go wytworzyć, dlatego tak ważne jest jego dostarczanie w odpowiednich ilościach.

 

Niedobór kwasu foliowego w diecie ciężarnych kobiet zwiększa ryzyko wystąpienia ciężkich wad wrodzonych układu nerwowego maluszka, takich jak: bezmózgowie lub przepuklina oponowo-mózgowa. Skutkiem niedoboru może być również zaburzony rozwój łożyska, co w konsekwencji prowadzi do poronienia.

 

W związku z tym, że organizm ludzki nie wytwarza sam tego składnika, a zapotrzebowanie na niego u kobiet ciężarnych jest większe niż u innych osób, należy zaopatrzyć się w preparaty dostępne na rynku (najlepiej kupić w aptece), w celu uzupełnienia niedoboru tej substancji w organizmie.

 

Należy pamiętać, że pokarm podczas obróbki traci większą część zawartych w nim witamin, tak jest również w przypadku kwasu foliowego, gdyż jest on bardzo wrażliwą witaminą, co więcej niekiedy wystarczy nawet sam kontakt z promieniami słonecznymi, aby pokarm został pozbawiony części folianów.

 

Produkty, które zawierają najwięcej kwasu foliowego to:


  • ryż, jęczmień, pszenica,

  • brokuły, szparagi, brukselka, groszek,

  • fasola, soja, soczewica,

  • szpinak, sałata, natka pietruszki ("zielone" warzywa),

  • żółtka jaj,

  • wątróbka,

  • sery,

  • orzeszki ziemne,

  • pomarańcze, banany.

 

Lekarze radzą, aby jeszcze przed zajściem w ciążę zażywać 0,4 mg folanu dziennie. Ma on wiele zalet:


  • wpływa pozytywnie na układ nerwowy i mózg oraz decyduje o dobrym samopoczuciu,

  • reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek,

  • usprawnia działanie układu pokarmowego, wątroby i jelit,

  • zapobiega anemii i miażdżycy,

  • chroni przed nowotworami (szczególnie macicy).

 

 

 

Źródło: badaniaprenatalne.pl / własne

wszystkie artykuly

Zmniejsz ryzyko, nie zapomnij o kwasie foliowym!

Zmniejsz ryzyko, nie zapomnij o kwasie foliowym! - Kwas foliowy (folan, folacyna), będący rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B, jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiety ciężarnej. Organizm ludzki nie potrafi sam go wytworzyć, dlatego tak ważne jest jego dostarczanie w odpowiednich ilościach.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Bez tych plików serwis nie będzie działał poprawnie. W każdej chwili, w programie służącym do obsługi internetu, można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Zapoznałem się z informacją