Zmniejsz ryzyko, nie zapomnij o kwasie foliowym!
2011-07-19 11:51:44
Kwas foliowy (folan, folacyna), będący rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B, jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiety ciężarnej. Organizm ludzki nie potrafi sam go wytworzyć, dlatego tak ważne jest jego dostarczanie w odpowiednich ilościach.
Niedobór kwasu foliowego w diecie ciężarnych kobiet zwiększa ryzyko wystąpienia ciężkich wad wrodzonych układu nerwowego maluszka, takich jak: bezmózgowie lub przepuklina oponowo-mózgowa. Skutkiem niedoboru może być również zaburzony rozwój łożyska, co w konsekwencji prowadzi do poronienia.
W związku z tym, że organizm ludzki nie wytwarza sam tego składnika, a zapotrzebowanie na niego u kobiet ciężarnych jest większe niż u innych osób, należy zaopatrzyć się w preparaty dostępne na rynku (najlepiej kupić w aptece), w celu uzupełnienia niedoboru tej substancji w organizmie.
Należy pamiętać, że pokarm podczas obróbki traci większą część zawartych w nim witamin, tak jest również w przypadku kwasu foliowego, gdyż jest on bardzo wrażliwą witaminą, co więcej niekiedy wystarczy nawet sam kontakt z promieniami słonecznymi, aby pokarm został pozbawiony części folianów.
Produkty, które zawierają najwięcej kwasu foliowego to:
- ryż, jęczmień, pszenica,
- brokuły, szparagi, brukselka, groszek,
- fasola, soja, soczewica,
- szpinak, sałata, natka pietruszki ("zielone" warzywa),
- żółtka jaj,
- wątróbka,
- sery,
- orzeszki ziemne,
- pomarańcze, banany.
Lekarze radzą, aby jeszcze przed zajściem w ciążę zażywać 0,4 mg folanu dziennie. Ma on wiele zalet:
- wpływa pozytywnie na układ nerwowy i mózg oraz decyduje o dobrym samopoczuciu,
- reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek,
- usprawnia działanie układu pokarmowego, wątroby i jelit,
- zapobiega anemii i miażdżycy,
- chroni przed nowotworami (szczególnie macicy).
Źródło: badaniaprenatalne.pl / własne
Zmniejsz ryzyko, nie zapomnij o kwasie foliowym!
Zmniejsz ryzyko, nie zapomnij o kwasie foliowym! - Kwas foliowy (folan, folacyna), będący rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B, jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiety ciężarnej. Organizm ludzki nie potrafi sam go wytworzyć, dlatego tak ważne jest jego dostarczanie w odpowiednich ilościach.