Produkty, których nie powinno się łączyć
2011-08-05 12:15:04
To co jemy nasza dieta jest ważnym elementem życia. Niektórych rzeczy jemy więcej, a innych miej. Każdy lubi coś innego. Warto zwrócić uwagę na właściwości spożywanych produktów, ponieważ łączenie niektórych artykułów może być szkodliwe.
Zdarza się, że produkty spożywane oddzielnie są korzystne dla zdrowia, ale gdy połączymy je w jednym daniu nie będą miały już tych właściwości. Dlatego nie powinno się łączyć:
Pomidor + ogórek
Pomidor posiada wiele witamin oraz pierwiastki żelazo i potas. Spożywany w połączeniu z ogórkiem, pomidor traci witaminę C. Dzieje się tak, ponieważ ogórek zawiera enzym powodujący utlenienie tej witaminy.
Pomidor + twaróg
To połączenie może być groźne dla stawów. Kwasy, które znajdują się w warzywie mogą wejść w reakcję z wapniem znajdującym się w białym serze. Skutkiem są odkładające się w stawach nierozpuszczalne kryształki powodujące ból podczas poruszania się.
Czerwone mięso + wino
Często łączymy czerwone mięso z czerwonym, wytrawnym winem. Połączenie jest bardzo smaczne ale niewskazane. W winie znajdują się garbniki, które utrudniają przyswajanie żelaza.
Ryby + olej
Ryby są źródłem kwasów omega 3, który jest potrzebny organizmowi. Natomiast oleje słonecznikowe i kukurydziane zawierają kwasy omega 6. Jeśli połączymy olej i rybę w organizmie może może być dużo kwasów omega 6 a mało kwasów omega 3, co wspomaga proces starzenia się. Dlatego nie powinniśmy smażyć ryb na oleju kukurydzianym czy słonecznikowym. Ryby również nie powinny być łączone z majonezem albo z sosem winegret.
Herbata + ciasto drożdżowe
Herbata zawiera garbniki (przyczyna gorzkiego smaku) hamujące wchłanianie się białek, wiążące dobre dla organizmu pierwiastki oraz niszczące witaminą B1. Dlatego warto wpić kawę zamiast herbaty.
Źródło: www.uroda-wdziek.pl / własne
Produkty, których nie powinno się łączyć
Produkty, których nie powinno się łączyć - To co jemy nasza dieta jest ważnym elementem życia. Niektórych rzeczy jemy więcej, a innych miej. Każdy lubi coś innego. Warto zwrócić uwagę na właściwości spożywanych produktów, ponieważ łączenie niektórych artykułów może być szkodliwe.