Cholesterol, a zdrowie
2011-08-31 14:14:43
Cholesterol jest potrzebny organizmowi do normalnego funkcjonowania. Niestety, jego nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Istnieją proste i skuteczne sposoby, aby obniżyć jego poziom.
Większość ludzi uważa, że cholesterol jest szkodliwy dla organizmu, natomiast jest on bardzo potrzebny i nasz organizm nie może się bez niego obejść. Szkodliwy jest wtedy, gdy w ludzkim ciele jest zbyt duży jego poziom. Co zrobić, żeby ilość cholesterolu spadła do normy? Wprowadzić odpowiednią dietę!
W naturze są substancje obniżające poziom cholesterolu. Znajdują się w warzywach, owocach, zbożach ziołach i rybach.
1. Kwas gamma-linolenowy (GLA) związek występujący nasionach czarnej porzeczki, bogatej również w inne cenne witaminy i związki.
2. Karnityna (związek aminokwasów) występuje w chudym mięsie, wpływa pozytywnie na gospodarkę tłuszczową w organizmie.
3. Lecytyna sojowa korzystnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi. Wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.
4. Kwasy omega-3 najwięcej jest ich w tłustych rybach morskich oraz w oliwie i oleju. Obniżają zawartość trójglicerydów i cholesterolu.
5. Allicyna aminokwas obecny w czosnku. Razem z ajoenem i garlicyną pomaga obniżyć poziom cholesterolu średnio o 10 proc. Wystarczy zjeść 23 ząbki dziennie.
6. Beta-karoten znajdziemy go w marchwi, pietruszce, sałacie, brokułach, koperku, szpinaku, pomidorach, cykorii, czerwonej papryce i porach. Beta-karoten dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego do potraw powinno się dodawać nieco oliwy lub olejów roślinnych.
7. Błonnik pokarmowy zawarty w warzywach zielonych szczególnie w szpinaku i kapuście oraz w fasoli szparagowej, zielonym groszku, bobie, a także w marchwi, selerze i pietruszce. Hamuje wchłanianie cholesterolu pokarmowego z jelita.
8. Witamina C silny przeciwutleniacz, jej najbogatszym źródłem są: czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kalafior, kapusta czerwona i biała, papryka.
9. Witamina E źródłem tej witaminy są soja, kiełki pszenicy, oleje, zielone warzywa i pełne ziarna zbóż. Cholesterol nie wnika do ścianek naczyń krwionośnych i nie tworzy złogów miażdżycowych
10. Flawonoidy najwięcej przyswajamy ich, gdy jemy cebulę, kapustę włoską, brokuły i fasolę. Dużo flawonoidów jest w herbacie, winogronach, kakao oraz grejpfrutach. Naturalne związki fenolowe chronią nasze serce i tętnice.
11. Polifenole znajdują się w soku z aronii oraz w czerwonym winie. Uczestniczą w usuwaniu złogów tłuszczowych i zwiększają ilość dobrego cholesterolu.
Źródło: www.poradnikzdrowie.pl / własne
Cholesterol, a zdrowie
Cholesterol, a zdrowie - Cholesterol jest potrzebny organizmowi do normalnego funkcjonowania. Niestety, jego nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Istnieją proste i skuteczne sposoby, aby obniżyć jego poziom.