Czy na pewno chcesz usunąć swoje konto?

usun zamknij

Domowe zioła – jak uprawiać?

2011-09-02 13:45:16

W Polsce ziołowe przyprawy są bardzo popularne. Mieszanki kupowane w sklepach nie zawsze są dobrej jakości. Może warto założyć domową uprawę ziół? Ich smak i aromat będzie mocniejszy, oraz będą zdrowsze. Jak się do tego zabrać?


Wiele ziół można uprawiać na nasłonecznionym parapecie, balkonie lub tarasie, ale nie powinny stać na oknie od strony północnej. Trzeba zaopatrzyć się w pojemniki lub doniczki i można zaczynać. Zioła można uprawiać także w ogrodzie.

 

Nasiona najlepiej wysiać na początku wiosny albo w lecie. W doniczkach lub pojemnikach powinny mieć mały otwór na dnie. Warto kupić ziemię do wysiewu nasion. W doniczkach można uprawiać:

- zioła jednoroczne bazylię, majeranek, cząber,

- zioła dwuletnie pietruszkę, kminek,

- zioła wieloletnie miętę, melisę, lebiodkę, oregano, tymianek, rozmaryn

Większe zioła posadź w oddzielnych doniczkach.

 

Gdy siewki trochę urosną, przesadź je do większych pojemników. Na dno pojemników wysyp drobne kamyczki lub keramzyt, a następnie wypełnionych ziemią wymieszaną z piaskiem. Zioła powinno się regularnie podlewać i uważać, żeby ich nie przelać. Roślinom najbardziej odpowiada woda, która ma temperaturę pokojową. Woda powinna przez noc przestać w konewce. Postaraj się nie przegrzewać ziół i nie ustawiać ich w przeciągach. Optymalna temperatura to 15-20C.

 

Jeśli zdecydujesz się na zioła wieloletnie powinieneś co 2 tygodnie nawozić je specjalnym preparatem w płynie. Szczególnie na wiosnę i w lato. U ziół, które tworzą kępki, zbieraj zewnętrzne liście. Dzięki temu, z rośliny wyrosną nowe pędy. Kiedy zioła będą ci potrzebne do właśnie przyrządzanego posiłku, zbierz je tuż przed podaniem dania, w ten sposób nie stracą wartości odżywczych.

 

Zioła można także wysuszyć, a następnie rozkruszyć i przechowywać w pojemnikach z dala od wilgoci i światła. Dobrym rozwiązaniem jest mrożenie ziół. W tym celu umieść je w foliowych torebkach i podpisz. Aby przetrwały w dobrym stanie, warto je blanszować, czyli zanurzyć we wrzątku i schłodzić w lodowatej wodzie. Następnie osuszyć i umieścić w zamrażarce.

 

 

 

Źródło: www.abczdrowie.pl / własne

wszystkie artykuly

Domowe zioła – jak uprawiać?

Domowe zioła – jak uprawiać? - W Polsce ziołowe przyprawy są bardzo popularne. Mieszanki kupowane w sklepach nie zawsze są dobrej jakości. Może warto założyć domową uprawę ziół? Ich smak i aromat będzie mocniejszy, oraz będą zdrowsze. Jak się do tego zabrać?

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Bez tych plików serwis nie będzie działał poprawnie. W każdej chwili, w programie służącym do obsługi internetu, można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Zapoznałem się z informacją