Wady i zalety GMO
2011-09-09 13:43:08
Żywność GMO (Genetycznie Modyfikowane Organizmy) to pożywienie modyfikowane genetycznie. Od zwykłej żywność zazwyczaj odróżnia się dłuższym terminem przydatności lub odpornością na pasożyty.
W Polsce dostępne są produkty zawierające genetycznie modyfikowaną kukurydzę, soję, rzepak. Na produktach, które nie są modyfikowane, coraz częściej pojawiają się napisy No GMO albo GMO Free.
Zalety żywności GMO:
- żywność GMO jest szczegółowo badana pod względem bezpieczeństwa dla ludzi i zwierząt przed wprowadzeniem na rynek;
- rośliny GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne, takie jak: mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego;
- modyfikacje genetyczne umożliwiają pozyskanie wysokich plonów zbóż przy gorszych warunkach glebowych;
- rośliny GMO przyczyniają się do obniżenia zużycia pestycydów, ponieważ nie muszą być pryskane chemikaliami przeciw szkodnikom i chwastom;
- żywność GMO zwykle posiada lepsze walory smakowe albo zapachowe od zwykłej żywności;
- żywność modyfikowana genetycznie dłużej jest świeża, co ma duże znaczenie w jej transporcie oraz składowaniu;
- żywność modyfikowana genetycznie ma udoskonalony skład chemiczny, dzięki temu niektóre GMO działają jak leki.
Wady żywności GMO:
- żywność GMO może przynieść niekorzystny wpływ na organizm człowieka (alergie);
- nie wiadomo, jaki skutek może przynieść spożywanie przez długi okres organizmów transgenicznych;
- specjaliści obawiają się powstania superchwastów - rośliny GMO mogą przekazać zmodyfikowane geny chwastom;
- zaburzenie równowagi w przyrodzie;
- GMO może wyprzeć istniejące gatunki roślin i zwierząt.
Żródło: www.abczdrowie.pl / włsne
Wady i zalety GMO
Wady i zalety GMO - Żywność GMO (Genetycznie Modyfikowane Organizmy) to pożywienie modyfikowane genetycznie. Od zwykłej żywność zazwyczaj odróżnia się dłuższym terminem przydatności lub odpornością na pasożyty.