W trosce o nasze serce - czyli kilka porad jak obniżyć poziom złego cholesterolu
2011-09-26 12:33:28
Cholesterol jest związkiem niezbędnym do poprawnego rozwoju każdego człowieka, gdyż bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D, ponadto jest składnikiem błon komórkowych.
Dlaczego więc wszyscy się go czepiają? Ciągle słyszymy "uważaj na cholesterol, obniżaj cholesterol" itp. Na początku należy wspomnieć, że istnieją dwa rodzaje cholesterolu (związku powstałego wskutek połączenia z białkami), które mają zupełnie odmienne działanie:
- tzw. "zły cholesterol" (LDL) - przenoszony jest z wątroby do komórek, jednak gdy w organizmie znajduje się go więcej niż potrzebują komórki dochodzi do osadzania się go w tętnicach i tym samym do zwiększenia ryzyka wystąpienia w przyszłości miażdżycy i choroby wieńcowej. Ten rodzaj cholesterolu powinniśmy OBNIŻAĆ,
- tzw. "dobry cholesterol" (HDL) - ten związek ma za zadanie zbierać "poprzednika" ze ścian naczyń krwionośnych i przenosić spowrotem do wątroby - a więc działanie przeciwne do "złego cholesterolu". Wysoki poziom we krwi HDL uznaje się za bardzo korzystny dla zdrowia.
Nie chodzi zatem oto, aby zupełnie wyeliminować cholesterol z organizmu, a o to, żeby zwiększyć poziom tego "dobrego", a "zły" ograniczyć. Jak tego dokonać? Pierwszym etapem jest niewątpliwie zdrowe odżywianie. Należy unikać:
- tłustych mięs - boczku, salami, kiełbas, parówek, wątróbki, skóry z drobiu, itp.,
- potraw smażonych, a w szczególności na maśle, słoninie, oleju słonecznikowym, smalcu, margarynach twardych, itp., dotyczy to również fastfoodów,
- masła, zbyt dużej ilości jajek, pełnotłustego mleka i jego przetworów (np. śmietany, serów żółtych, lodów, itp.)
- białego pieczywa,
- połączenia cukru, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych (słodycze, ciasta, lody, desery, itp.).
Co jeść:
- chude mięso i wędlinę (np. kurczaki i polędwicę), niektóre ryby (tuńczyk, łosoś, makrela),
- potrawy smażone, ale rzadko - jeżeli mamy zamiar zjeść coś smażonego, używajmy olejów oliwkowych i rzepakowych, które pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegają utlenianiu,
- margarynę miekką - używajmy do smarowania chleba, ale w niewielkich ilościach,
- niskotłuszczowe mleko, jogurty, biały ser,
- ciemne pieczywo, warzywa i owoce,
- zboża, płatki owsiane, kasze, ryż, otręby (zawierają błonnik obniżający poziom "złego" cholesterolu).
Kolejnym etapem jest gimnastyka - wystarczy zaledwie 30 min. ćwiczeń dziennie, aby wspomóc układ krwionośny, poprawić funkcjonowanie całego organizmu a przede wszystkim poczuć się lepiej! Do takich codziennych ćwiczeń można zaliczyć spacery, wchodzenie po schodach, jazdę na rowerze. Ćwiczenia należy dopasować do wieku i nazbyt się nie przeciążać, ważna jest regularność, a nie intensywność.
W trosce o nasze serce zaleca się porzucić palenie papierosów i unikać długotrwałych sytuacji stresowych.
Źródło: www.jak-obnizyc-cholesterol.yoyo.pl / własne
W trosce o nasze serce - czyli kilka porad jak obniżyć poziom złego cholesterolu
W trosce o nasze serce - czyli kilka porad jak obniżyć poziom złego cholesterolu - Cholesterol jest związkiem niezbędnym do poprawnego rozwoju każdego człowieka, gdyż bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D, ponadto jest składnikiem błon komórkowych.