Polacy jedzą warzywa i owoce, ale wciąż zbyt rzadko
2011-09-30 11:48:30
Z badań przeprowadzonych na zlecenie ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej BezpieczneWarzywa.pl przez agencję Inquiry wynika, że wciąż zbyt rzadko jemy owocei warzywa. Częściej sięgają po nie kobiety, a szczególnie rzadko spożywa je młodzież. Wielu z nas nie przywiązuje wagi do pochodzenia warzyw i owoców. Polskie najczęściej wybierane są przez mężczyzn, osoby starsze i mieszkańców wsi. Produkty te najczęściej spożywamy w postaci sałatek i surówek, natomiast niezbyt często gotujemy na parze, pieczemy czy grillujemy.
60 proc. respondentów Polski wschodniej (województwa: warmińsko-mazurskie, podlaskie i lubelskie) deklaruje, że je warzywa i owoce codziennie lub prawie codziennie.To lepszy wynik niż ten ogólnokrajowy, gdzie tylko 56 proc. je warzywa i owoce każdego lub prawie każdego dnia. Choć dietetycy zalecają spożywanie kilku porcji warzyw i owoców każdego dnia, jedynie 18 proc. pytanych może się pochwalić takim wynikiem. Oznacza to, że mniej niż co piąty Polak je te produkty wystarczająco często. Szczególnie niepokojące jest to, że najrzadziej są one spożywane przez osoby młode (do 24. roku życia), z których jedynie 13 proc. sięga po nie kilka razy dziennie.
Częstość spożywania warzyw praktycznie nie zależy od miejsca zamieszkania zarówno mieszkańcy wsi, jak i dużych miast mają podobne przyzwyczajenia. Występują natomiast spore różnice pomiędzy kobietami i mężczyznami. Wśród kobiet odsetek osób spożywających warzywa i owoce sięga 23 proc., podczas gdy wśród mężczyzn wynosi on jedynie 15 proc. Duże różnice można zaobserwować takżew poszczególnych regionach. Odsetek osób spożywających warzywa i owoce kilka razy dziennie waha się od 15 proc. w województwach zachodnich (dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie) do 22 proc.w północnych (pomorskie i zachodniopomorskie).
Wielu z nas nie przywiązuje wagi do pochodzenia warzyw i owoców. Polskie produkty są szczególnie chętnie wybierane są na wschodzie Polski, w województwach warmińsko-mazurskim, podlaskim i lubelskim.Polskie produkty zazwyczaj je 41 proc. respondentów, a dla 42 proc. ich pochodzenie nie ma większego znaczenia. 13 proc. badanych sięga zarówno po owoce i warzywa pochodzące z Polski, jaki też innych krajów.Rodzime warzywa i owoce są szczególnie chętnie wybierane przez mężczyzn (43 proc.), osoby po 45. roku życia (50 proc.), mieszkańców wsi i mniejszych miast (45 proc.) oraz osoby mieszkającew województwach wschodnich (48 proc.).Po zagraniczne artykuły sięgają (na ogół równolegle z polskimi) ludzie młodzi (18-24 lata)i mieszkańcy dużych miast. W dużych miastach odsetek osób sięgających zazwyczaj po owocei warzywa polskiego pochodzenia jest bardzo niski i wynosi 33 proc.; jeszcze rzadziej taka postawa zdarza się wśród osób do 24. roku życia (27 proc.).
Mycie warzyw i owoców przed jedzeniem jest normą.Aż 75 proc. respondentów twierdzi, że myje warzywa i owoce przed jedzeniem. 22 proc. badanych deklaruje, że myje niektóre warzywa i owoce. Taka postawa jest szczególnie częsta wśród ludzi młodych (26 proc.), podczas gdy w grupie wiekowej powyżej 45. roku życia zdarza się bardzo rzadko (tylko 11 proc.). Osoby, które nie myją warzyw i owoców należą do wyraźnej mniejszości ogółem3 proc. Przeważnie są to ludzie młodzi. (Źródło: INQUIRY, ogólnopolski sondaż internetowy, N=520)
Najchętniej jemy warzywa i owoce w postaci sałatek lub surówek.Okazuje się, że aż 80 proc. pytanych spożywa warzywa i owoce w postaci sałatek i surówek. Bardzo popularne jest także jedzenie ich jako samodzielnej przekąski (w przypadku 75 proc. badanych). Najrzadziej produkty te wykorzystywane są jako składniki deserów (47 proc.), szczególnie w Polsce wschodniej województwach warmińsko-mazurskim, podlaskim i lubelskim (36 proc.)
Surowe i gotowaneMieszkańcy województw wschodniej Polski: warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i lubelskiego i jedzą głównie surowe warzywa i owoce. Jeśli chodzi o sposób ich przygotowywania, to najczęściej wskazywane są gotowanie oraz marynowanie i smażenie. W skali kraju również surowe (90 proc.) oraz gotowane (68 proc.) warzywa i owoce są najczęściej przez nas spożywane. Kobiety częściej niż mężczyźni stawiają na parowanie (28 proc.), pieczenie (24 proc.) oraz grillowanie (24 proc.), które jest również popularne wśród najmłodszej grupy wiekowej (27 proc.). (Źródło: INQUIRY, ogólnopolski sondaż internetowy, N=520)
Wzrostowi spożycia warzyw i owoców ma służyć ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna BezpieczneWarzywa.pl, sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Jej celem jest odbudowanie zaufania do polskich warzyw i owoców oraz przekonanie Polaków, że są one nie tylko bezpieczne, ale i smaczne.Częścią kampanii jest akcja Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców. W wybranych miastach w Polsce odbywają się akcje happeningowe w ramach trasy koncertowej Lata z Radiem, zachęcające do spożywania świeżych produktów.
Pierwszy happening miał miejsce w Warszawie 22 lipca, w dniu inauguracji kampanii przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego. Kolejne happeningi promujące polskie warzywa i owoce odbyły się w Krynicy-Zdroju, Gnieźnie, Mielnie, Szczytnie oraz Koninie. Najbliższe i ostatnie już spotkanie planowane jest w Spale 25 września, podczas Dożynek Prezydenckich.W trakcie imprez wypuszczanych jest do nieba tysiąc balonów oczywiście w kolorze pomidorowym. Wszyscy mogą częstować się świeżymi i pysznymi pomidorami, rozdawanymi przez Miłośniczkii Miłośników pomidorów.
Więcej informacji na temat kampanii BezpieczneWarzywa.pl oraz kwestii związanychz bezpieczeństwem warzyw i owoców znajduje się na stronie internetowej www.bezpiecznewarzywa.pl.
Szczegóły akcji Pora na Pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców na www.facebook.com/poranapomidora.
Badanie zostało zrealizowane przez agencję Inquiry w sierpniu 2011 roku metodą sondażu internetowego na próbie N=520 dorosłych Polaków. Dane pochodzące z sondażu przedstawione sąw postaci ważonej do struktury populacji Polaków w wieku od 18 lat.
INQUIRY jest niezależną, polską agencją badawczą, która prowadzi wszechstronne badania rynku m.in. dla sieci sklepów, producentów z branży FMCG, a także dla firm z branży teleinformatycznej, farmaceutycznej, motoryzacyjnej i finansowej. Działalność Inquiry obejmuje teren Polski oraz rynki międzynarodowe.
Źródło: Informacja prasowa
Polacy jedzą warzywa i owoce, ale wciąż zbyt rzadko
Polacy jedzą warzywa i owoce, ale wciąż zbyt rzadko - Z badań przeprowadzonych na zlecenie ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej BezpieczneWarzywa.pl przez agencję Inquiry wynika, że wciąż zbyt rzadko jemy owocei warzywa. Częściej sięgają po nie kobiety, a szczególnie rzadko spożywa je młodzież. Wielu z nas nie przywiązuje wagi do pochodzenia warzyw i owoców. Polskie najczęściej wybierane są przez mężczyzn, osoby starsze i mieszkańców wsi. Produkty te najczęściej spożywamy w postaci sałatek i surówek, natomiast