Kwas linolenowy
2011-11-08 10:30:42
Kwas linolenowy jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3, znajdującego się w roślinach. Jest podobny do kwasów EPA i DHA, które są elementami tranu. Organizm człowieka umie zmienić kwas linolenowy w kwasy EPA i DHA. Kwasy te mogą zostać wykorzystane w profilaktyce przewlekłych chorób.
Naturalnym źródłem kwasu linolenowego są: olej rzepakowy, olej lniany, soja oraz orzechy włoskie. Kwasy tłuszczowe omega-3, w szczególności kwasy EPA i DHA, zmniejszają stany zapalne w organizmie i mogą pomóc w profilaktyce przewlekłych chorób (np. choroby serca, zapalenia stawów). Odgrywają także główną rolę w rozwoju mózgu i procesie wzrostu.
Specjaliści od dłuższego czasu zalecają spożywanie produktów obfitych w nienasycone kwasy tłuszczowe a zarazem ograniczanie ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans w naszym menu. Istnieją dowody na to, że jedzenie produktów zawierających kwas linolenowy wpływa korzystnie również na stan zdrowia. Przeprowadzone badanie wykazało, iż dieta bogata w ten kwas zmniejsza ryzyko zawału serca. Inne nadania wskazały zależność pomiędzy konsumowniem produktów z kwasem linolenowym a prawdopodobieństwem śmierci na skutek choroby serca. Ludzie, których menu uwzględniał produkty zawierające kwas linolenowy były mniej narażone na poważne następstwa choroby serca.
Do tej pory nie sprawdzono, czy suplementy diety z kwasem linolenowym są tak samo skuteczne. Podobnie nieokreślony jest wpływ kwasu na poziom cholesterolu. Badania na orzechach włoskich, które zawierają dużo kwasu linolenowego wykazały, że obniżają one poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.
Potwierdzono działanie kwasu na ciśnienie krwi. Zarówno dieta, jak i suplementy diety z kwasami omega-3 nieznacznie je obniżają u osób z nadciśnieniem. Jedno z badań wykazało, że dieta obfita w kwas linolenowy może obniżyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia nawet o 30%. Badania wskazują, że suplementy diety z kwasami omega-3 mogą zmniejszać stan zapalny i poprawiać funkcjonowanie płuc u chorych na astmę.
Źródłem kwasu linolenowego są:
- siemię lniane,
- olej lniany,
- olej rzepakowy,
- soja,
- olej sojowy,
- pestki dyni,
- tofu,
- orzechy włoskie,
- olej z orzechów włoskich.
Jeśli chcesz stosować oleje z zawartością kwasu linolenowego, pamiętaj, że substancja ta może zostać zniszczona na skutek kontaktu z powietrzem, wysoką temperaturą lub światłem. W związku z tym wybieraj oleje w ciemnych butelkach i przechowuj je w chłodnym miejscu.
Jaka ilość kwasu linolenowego jest potrzebna człowiekowi? Ludzie dorośli powinni spożywać 1-2 g kwasu dziennie. Łyżka siemienia lnianego zawiera 2,2 g kwasu linolenowego, łyżka oleju rzepakowego 1,3 g, a w łyżce oleju lnianego jest aż 8,5 g tego kwasu.
Kwas linolenowy pozytywnie działa na organizm, ale żeby skorzystać w pełni z jego właściwości, warto przyjmować go z pokarmem, a nie w formie suplementów.
Źródło: www.abczdrowie.pl / własne
Kwas linolenowy
Kwas linolenowy - Kwas linolenowy jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3, znajdującego się w roślinach. Jest podobny do kwasów EPA i DHA, które są elementami tranu. Organizm człowieka umie zmienić kwas linolenowy w kwasy EPA i DHA. Kwasy te mogą zostać wykorzystane w profilaktyce przewlekłych chorób.