Czy na pewno chcesz usunąć swoje konto?

usun zamknij

Kwas linolenowy

2011-11-08 10:30:42

Kwas linolenowy jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3, znajdującego się w roślinach. Jest podobny do kwasów EPA i DHA, które są elementami tranu. Organizm człowieka umie zmienić kwas linolenowy w kwasy EPA i DHA. Kwasy te mogą zostać wykorzystane w profilaktyce przewlekłych chorób.


Naturalnym źródłem kwasu linolenowego są: olej rzepakowy, olej lniany, soja oraz orzechy włoskie. Kwasy tłuszczowe omega-3, w szczególności kwasy EPA i DHA, zmniejszają stany zapalne w organizmie i mogą pomóc w profilaktyce przewlekłych chorób (np. choroby serca, zapalenia stawów). Odgrywają także główną rolę w rozwoju mózgu i procesie wzrostu.

 

Specjaliści od dłuższego czasu zalecają spożywanie produktów obfitych w nienasycone kwasy tłuszczowe a zarazem ograniczanie ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans w naszym menu. Istnieją dowody na to, że jedzenie produktów zawierających kwas linolenowy wpływa korzystnie również na stan zdrowia. Przeprowadzone badanie wykazało, iż dieta bogata w ten kwas zmniejsza ryzyko zawału serca. Inne nadania wskazały zależność pomiędzy konsumowniem produktów z kwasem linolenowym a prawdopodobieństwem śmierci na skutek choroby serca. Ludzie, których menu uwzględniał produkty zawierające kwas linolenowy były mniej narażone na poważne następstwa choroby serca.

 

Do tej pory nie sprawdzono, czy suplementy diety z kwasem linolenowym są tak samo skuteczne. Podobnie nieokreślony jest wpływ kwasu na poziom cholesterolu. Badania na orzechach włoskich, które zawierają dużo kwasu linolenowego wykazały, że obniżają one poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.

 

Potwierdzono działanie kwasu na ciśnienie krwi. Zarówno dieta, jak i suplementy diety z kwasami omega-3 nieznacznie je obniżają u osób z nadciśnieniem. Jedno z badań wykazało, że dieta obfita w kwas linolenowy może obniżyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia nawet o 30%. Badania wskazują, że suplementy diety z kwasami omega-3 mogą zmniejszać stan zapalny i poprawiać funkcjonowanie płuc u chorych na astmę.

 

Źródłem kwasu linolenowego są:

- siemię lniane,

- olej lniany,

- olej rzepakowy,

- soja,

- olej sojowy,

- pestki dyni,

- tofu,

- orzechy włoskie,

- olej z orzechów włoskich.

 

Jeśli chcesz stosować oleje z zawartością kwasu linolenowego, pamiętaj, że substancja ta może zostać zniszczona na skutek kontaktu z powietrzem, wysoką temperaturą lub światłem. W związku z tym wybieraj oleje w ciemnych butelkach i przechowuj je w chłodnym miejscu.

 

Jaka ilość kwasu linolenowego jest potrzebna człowiekowi? Ludzie dorośli powinni spożywać 1-2 g kwasu dziennie. Łyżka siemienia lnianego zawiera 2,2 g kwasu linolenowego, łyżka oleju rzepakowego 1,3 g, a w łyżce oleju lnianego jest aż 8,5 g tego kwasu.

 

Kwas linolenowy pozytywnie działa na organizm, ale żeby skorzystać w pełni z jego właściwości, warto przyjmować go z pokarmem, a nie w formie suplementów.


 

 

 

Źródło: www.abczdrowie.pl / własne

wszystkie artykuly

Kwas linolenowy

Kwas linolenowy - Kwas linolenowy jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3, znajdującego się w roślinach. Jest podobny do kwasów EPA i DHA, które są elementami tranu. Organizm człowieka umie zmienić kwas linolenowy w kwasy EPA i DHA. Kwasy te mogą zostać wykorzystane w profilaktyce przewlekłych chorób.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Bez tych plików serwis nie będzie działał poprawnie. W każdej chwili, w programie służącym do obsługi internetu, można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Zapoznałem się z informacją