Cebula na zdrowie
2011-12-16 12:53:15
Cebula jest znana ze względu na wyrazisty, silny zapach i smak. Jest popularna w wielu krajach, także w Polsce. Można ją jeść pod każdą postacią - surową, gotowaną, pieczoną czy smażoną. To warzywo ma także wiele właściwości leczniczych. Pomaga przy przeziębieniu, a nawet w przypadku trądziku i cukrzycy.
Cebula posiada glikozydy, w szczególności dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten związek jest odpowiedzialny za dużą część właściwości leczniczych cebuli. Ponadto cebula zawiera sporo enzymów. Są to m.in. fermenty - usprawniają trawienie i metabolizm, składniki mineralne (np. siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wpapń, fosfor) i witaminy (A, B, C i E), flawonoidy - działają moczopędnie, glukokininę - ma właściwości przeciwcukrzycowe. Większa ilość substancji aktywnych jest w bulwie cebuli. Działanie warzywa jest niemal takie samo jak działanie czosnku. Podobnie jak czosnek, cebula jest naturalnym antybiotykiem.
Właściwości medyczne cebuli:
- antybiotyk i środek antyseptyczny
- działanie przeciwcukrzycowe
- działanie przeciwzapalne i wykrztuśne
Cebulę można stosować na dwa sposoby: zewnętrznie i wewnętrznie. Można ją jeść albo stosować w formie kompresu na skórę. Surowa cebula, zjadana codziennie, jest skutecznym środkiem zapobiegającym chorobom. Gotowana cebula jest najgorzej przyswajalna i najmniej skuteczna.
Źroódło: www.abczdrowie.pl / własne
Cebula na zdrowie
Cebula na zdrowie - Cebula jest znana ze względu na wyrazisty, silny zapach i smak. Jest popularna w wielu krajach, także w Polsce. Można ją jeść pod każdą postacią - surową, gotowaną, pieczoną czy smażoną. To warzywo ma także wiele właściwości leczniczych. Pomaga przy przeziębieniu, a nawet w przypadku trądziku i cukrzycy.