Co zrobić, żeby jeść zdrowo?
2012-01-10 11:16:15
Gotowanie na parze jedt dobrym sposobem, żeby zjeść zdrowy i smaczny posiłek. Dzięki gotowaniu tym sposobem produkty zachowują maksimum witamin i składkików odżywczych. Zwyczajne gotowanie warzyw powoduje utratę witaminy C, która się w nich znajduje. Zniszczeniu ulegają również witaminy z grypy B.
Tą metodą gotowania można przyżądzić wszystkie warzywa. Należy wybierać tylko świeże, dlatego że mały kawałek popsutego warzywa spotenguje jego smak. Na parze można gotować także wszystkie gatunki ryb oraz niektóre mięsa. Ryby przed gotowaniem trzeba pokropić sokiem z cytryny. W trakcie gotowania na parze nie powinno się dodawać tłuszczu ani soli, ponieważ para wydobywa sól zawartą w produktach. Ryby można gotować też na parze z bulionu lub wina z dodatkiem ziół. Mięso powinno się pokroić na równe porcje. Zaleca się wybieranie delikatnych mięs, np. mięso drobiowe. Ryby i mięso gotowane na parze są lekkostrawne, a także mniej tłuste.
Do gotowania na parze używa się specjalnego garnka albo zwykłego naczynia z przykryciem na kuchence. Żywność, którą masz zamiar gotować na parze, powinna być rozłożona w koszyczku nad gotującą się wodą. Garnek należy szczelnie przykryć pokrywką. Należy pamiętać, że w czasie gotowania na parze temperatura sięga nawet 120 stopni Celsjusza, natomiast woda ma 100 stopni Celsjusza. Dlatego, gdy używamy do gotowania parowaru, to mięso powinno znajdować się na dolnym piętrze, a warzywa na górnym. Produkty podczas gotowania nie powinny mieć kontaktu z wodą i muszą być conajmniej 2,5 cm nad nią. Czas gotowania liczy się od momentu włożenia koszyczka z produktami do garnka, w momencie kiedy woda zaczyna wrzeć. Produkty do gotowania tą metodą powinny być równomiernie rozłożone w koszyku, tworząc cienką warstwę.
Źródło: www.portal.abczdrowie.pl
Co zrobić, żeby jeść zdrowo?
Co zrobić, żeby jeść zdrowo? - Gotowanie na parze jedt dobrym sposobem, żeby zjeść zdrowy i smaczny posiłek. Dzięki gotowaniu tym sposobem produkty zachowują maksimum witamin i składkików odżywczych. Zwyczajne gotowanie warzyw powoduje utratę witaminy C, która się w nich znajduje. Zniszczeniu ulegają również witaminy z grypy B.